Unghästens utbildnings plan

Föl - 1 år
Lösdrift, gärna i kuperad terräng med naturliga hinder.

Utbildningsmoment:
Hantering på lösdrift. Lära sig stå still, bindas upp, ledas, lyfta hovar, vänjas vid att ha gjord om magen (elastisk gjord). Lastas. Löshoppning i grupp.

2 år
Lösdrift, gärna i kuperad terräng med naturliga hinder.

Utbildningsmoment:
Vänjas vid träns, tömkörning och inkörning.

2,5 - 3 år
Hästarna står uppstallade med möjlighet till daglig utevistelse i grupp med andra hästar.

Utbildningsmoment:
Sadeltämjning och inridning, longering, häst vid hand, löshoppning.

3 år
Utbildningsmoment:
Grundridning i grupp utomhus för kondition, hållbarhet och framåtbjudning. Förbereda hästen för treårstest, därefter betesgång.

3,5 år
Efter bete
Utbildningsmoment:
Fortsatt ridning i skog och mark med inhoppning på terränghinder för att skapa en naturlig bjudning. Påbörja dressyrridning med syfte att skapa en bra arbetsform och inhoppning på banhoppningshinder. Hästen skall kunna ställa upp på stället och stå still vid upp/avsittning. Ren och vägvinnande skritt på hängande tyglar i öppen form. Ridning på raka spår samt vändningar under rörelse framåt. Galopp i fritt och naturligt tempo med ryttaren i lätt sits. Perioden avslutas i nov-jan med vintervila 5-6 veckor.

 

4 år
Utbildningsmoment:
Träning i syfte att befästa arbetsformen. Ren och vägvinnande skritt på tygeln, volter och vändningar. Skänkelvikning, halt och framridning. Ryggning. Vändningar på framdelen. I trav längning på steget. Volter, vändningar samt skänkelvikning. Halt från arbetstrav och framridning i arbetstrav. Arbetsgalopp i ändamålsenlig form med förmåga att visa längning på steget på fyrkantsspåret och
volterna. Fattning av galopp från arbetstrav. Önskvärt att hästen kan gå i arbetsgalopp
på hängande tyglar utan att öka tempot. Hoppning på alla typer av banhoppningshinder motsvarande en hinderhöjd av 100 cm. Enkla kombinationer, trav i bomserier och cavaletti.

5 år
Ung tävlingshäst.
Utbildningsmoment:
Stillastående på tygeln under kortare perioder, vändningar på fram- och bakdelen samt ökning och minskning av volten. Mellan- och ökad skritt. Arbets-, mellan- och ökad trav. Skänkelvikning och öppna utan större krav på samling. Arbets-, mellan- och ökad galopp. Fattningar och avbrott från samtliga övriga gångarter samt förvänd
galopp. Minskning och ökning av volten.
Hoppning motsvarande 120 cm.

6 år
Fortsatt träning mot målsättningen individuellt för respektive häst.

31256-395081103719-575793719-4099098-322007-n.jpg

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)